Over doneren

De meest gestelde vragen over doneren hebben wij voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet tussen? Wij helpen je graag verder, neem je hiervoor contact met ons op.

 • Hoe gaat ReumaNederland om met mijn gegevens?

  ReumaNederland gaat vanzelfsprekend zorgvuldig om met persoons- en adresgegevens. Wij zijn dit wettelijk verplicht en bovenal vinden wij het belangrijk om uw privacy te waarborgen.

  Sinds eind mei 2018 zijn de wettelijke vereisten over het omgaan met persoonsgegevens aangescherpt (AVG). Zo heeft u naast recht van inzage ook recht op vergetelheid en het recht op data-overdracht.

  Ons complete privacyverklaring kunt u hier lezen.

  Met vragen over uw persoonsgegevens zoals die door ReumaNederland worden gebruikt, kunt u terecht bij onze donateursservice.

  Of stuur een e-mail naar [email protected].

 • Hoe kan ik mijn machtiging wijzigen?

  U kunt bellen met de donateursservice via 020 589 64 75 of mailen via [email protected]. We zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur.

  Als u uw machtiging beëindigt, dan horen we graag van u de reden waarom u uw structurele steun opzegt, zodat wij hier van kunnen leren. Bedenk dat ReumaNederland geen enkele vorm van overheidsfinanciering krijgt. Wij zijn volledig afhankelijk van giften en donaties van particulieren en bedrijven.

 • Kan ik zelf aangeven hoeveel post en informatie ik van ReumaNederland ontvang?

  ReumaNederland houdt u graag op de hoogte over ontwikkelingen over reuma en ReumaNederland.

  • Iedere donateur ontvangt ongeveer 4 keer per jaar een extra giftverzoek per post (2 keer per jaar als u maandmachtigingshouder bent). De giftverzoeken komen voort uit onze grote wens om zo veel mogelijk onderzoek te kunnen laten doen om reuma te bestrijden. En daarvoor is geld nu eenmaal hard nodig.
  • ReumaNederland Nieuws is de e-mailnieuwsbrief van ReumaNederland. Deze verschijnt ongeveer 6 keer per jaar. 

  Wilt u wijzigingen aanbrengen in wat u van ons ontvangt? Neem dan contact op met onze donateursservice op telefoonnummer 020 589 64 75.

  De Donateursservice is te bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur. Of stuur een e-mail naar [email protected].

  Wilt u het abonnement op onze nieuwsbrief beëindigen, dan  kunt u de afmeldlink die onderaan elke nieuwsbrief staat gebruiken.

 • Hoe weet ik of ReumaNederland mijn geld goed besteedt?

  ReumaNederland heeft het CBF-Keur en is aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Zo mogen we maximaal 25% van onze inkomsten besteden aan fondsenwerving. ReumaNederland zit ruim onder die norm met 18%  (jaarverslag 2017).

  Nieuws over wat ReumaNederland met uw donaties doet, namelijk het financieren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting geven en het behartigen van de belangen van mensen met reuma, kunt u lezen in onze e-mailnieuwsbrief. 

  Ook vindt u informatie over de bestedingsdoelen van ReumaNederland in onze jaarverslagen.

 • Mijn gegevens zijn gewijzigd. Hoe geef ik dat door?

  Is er iets veranderd in uw persoonsgegevens? Een adreswijziging of wijzigen uw bankgegevens?

   

  Neemt u dan contact op met onze donateursservice:

  • Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur op nummer 020 – 589 64 75
  • Of stuur een e-mail naar [email protected]
 • Hoe doneer ik via IBAN?

  Wilt u een donatie via de bank doen aan ReumaNederland? Gebruik dan ons nieuwe IBAN rekeningnummer: NL64ABNA 0433 533 633, t.n.v. St. ReumaNederland, Amsterdam.

  Giften op ons oude rekeningnummer (NL86RABO 0123 0400 00, t.n.v. St. ReumaNederland, Amsterdam) worden gewoon door de bank verwerkt.

  Maakt u geld over naar aanleiding van een speciale gebeurtenis? Bijvoorbeeld een verjaardag, jubileum of overlijden? Als u dit meldt bij de betalingsomschrijving, kunnen wij u een speciale bedankbrief sturen.

  Alvast hartelijk dank voor uw donatie!

 • Waarom ontvang ik brieven als ik al donateur van ReumaNederland ben?

  ReumaNederland houdt u graag op de hoogte van ontwikkelingen en nieuws. Zodat u weet hoe uw donaties worden besteed. Bijvoorbeeld op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. 

  Wilt u de ontvangst van brieven of een andere wijziging doorgeven? Neem contact op met onze donateursservice. Bel 020 589 64 75 of stuur een e-mail naar [email protected]. We zijn bereikbaar maandag t/m donderdag 8.30-17.00 uur en vrijdag 8.30-12.30 uur.

 • Wat doet ReumaNederland met het geld dat ik doneer?

  Nagenoeg alle opbrengsten die wij ontvangen worden besteed aan de realisatie van de doelstellingen van ReumaNederland: het financieren van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en patiëntenactiviteiten, het geven van voorlichting en het opkomen voor de belangen van mensen met reuma.

  ReumaNederland financiert 60% van het onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar reuma in Nederland en is daarmee de grootste financier. ReumaNederland ontvangt geen overheidssubsidie. Onze opbrengsten komen voornamelijk uit giften/donaties, nalatenschappen en de collecte.

  Meer gedetailleerd inzicht in onze baten en bestedingen, vindt u in de jaarverslagen van ReumaNederland.

 • ReumaNederland is een ANBI. Wat is dat?

  De Belastingdienst heeft ReumaNederland aangewezen en geregistreerd als een ANBI: een Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit betekent dat donateurs gebruik kunnen maken van een belastingvoordeel; een deel van de gift kan men via de belasting terugkrijgen. De hoogte van het aftrekbare bedrag is afhankelijk van het inkomen. ReumaNederland hoeft bij betalingen aan onderzoek en andere activiteiten geen belasting af te dragen.

 • Kan ik zelf een actie opzetten voor ReumaNederland?

  Dat kan zeker! De persoonlijke inzet van betrokken mensen zoals u is van groot belang. Hieronder noemen wij wat mogelijkheden om u op weg te helpen. Maar elk eigen initiatief is welkom. Neemt u bij vragen vooral contact met ons op. Wij helpen u graag om van uw actie een succes te maken: [email protected]

  Uw eigen sponsoractie opzetten

  Doet u mee aan een wandel- of fietsevenement, een hardloopwedstrijd, tennistoernooi of een ander sportief evenement? Laat u sponsoren voor elke afgelegde kilometer, de gehele afstand of bijvoorbeeld voor ieder gespeeld uur!

  Via onze actiewebsite kunt u gemakkelijk en gratis een actiepagina aanmaken. Vervolgens kunt u via e-mail, Facebook of Twitter uw actie onder de aandacht brengen bij vrienden en familie en hen vragen u te steunen.

  • Een handleiding met tips vindt u hier.
  • Graag horen wij tijdig over uw actie, zodat wij u kunnen helpen met de promotie. U kunt ons bereiken via e-mail: [email protected].

  Inzameling of verkoop voor ReumaNederland

  U kunt ReumaNederland ook als goed doel verbinden aan uw huwelijksfeest, een jubileum op uw werk, de opening van uw bedrijfspand of clubhuis. Verkoop uw zelfgemaakte schilderijen, kaarten of andere creaties en doneer de opbrengst aan de reumabestrijding. Of zet voor langere tijd een geldinzamelbox neer, bijvoorbeeld op een toonbank, receptie of balie.

  Vraag de geldinzamelbox bij ons aan via telefoonnummer 020 589 64 71 of via e-mail: [email protected]

 • Ik heb een andere vraag. Hoe kan ik die stellen?

  Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij? Neem dan contact op met onze donateursservice.

  Bel 020 – 589 64 75, bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur.

  Of stuur een e-mail naar [email protected]

 • Waarom kreeg ik na mijn donatie een eurocent teruggestort?

  Sinds 1-1-2019 geven de banken geen adresgegevens meer door. Ook niet van donateurs. Donateurs die een gift doen van € 50,– of meer, worden door ReumaNederland per brief of per e-mail bedankt. Door de nieuwe situatie waarbij we van de bank alleen een naam, IBAN, bedrag en omschrijving ontvangen, kunnen wij vooral nieuwe gevers niet meer bedanken. Om onze dank over te brengen kiezen we voor het terugstorten van één eurocent – met daarbij een regel om te bedanken – zodat we u in ieder geval kunnen laten weten dat we uw gift hebben ontvangen en dat wij deze zeer waarderen. Alleen samen kunnen we doorbraken bereiken.

  Mocht u toch graag de e-mailnieuwsbrief of papieren mailingen van ons willen ontvangen, dan kunt u dat aan ons doorgeven via 020 589 64 75 of [email protected].

 • Straat- en deurwerving

  Heeft u andere vragen over doneren en onze manieren van werven, zoals huis-aan-huis-werving en straatwerving? Kijk dan op deze pagina.

Over wetenschappelijk onderzoek

 • Waar vind ik informatie over wetenschappelijk onderzoek naar reuma?

  Als je op de hoogte wilt blijven van wetenschappelijk onderzoek naar reuma dan zijn er een paar mogelijkheden.

 • ReumaNederland financiert wetenschappelijk onderzoek. Kan ik meedoen als proefpersoon?

  Voor een aantal wetenschappelijke onderzoeken die ReumaNederland financiert kun je je aanmelden als proefpersoon. Het gaat meestal om het testen van een nieuwe behandeling.

  Als jij je wilt aanmelden, dan doe je dat rechtstreeks bij het onderzoekscentrum waar het onderzoek wordt gedaan. Vaak moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen: je hebt een bepaalde vorm van reuma, klachten of leeftijd.

  Kijk op hier of er een geschikt onderzoek voor jou is en waar je je aanmeldt.

  ReumaNederland geeft ook geld aan onderzoek waarbij er (nog) geen proefpersonen nodig zijn. Dan gebeurt het onderzoek vaak in het laboratorium. Neem bijvoorbeeld onderzoek naar de oorzaken van reuma of naar nieuwe behandelingen die nog in een heel vroege fase zijn.

 • Worden dierenproeven gebruikt bij onderzoeken die ReumaNederland financiert?

  Het is begrijpelijk dat sommige mensen moeite hebben met dierproeven. Ook ReumaNederland, wetenschappers en patiënten zien liever dat deze niet nodig zijn. Toch is het wettelijk verplicht om de veiligheid van nieuwe geneesmiddelen altijd eerst te testen op dieren.

  ReumaNederland zet zich samen met de samenwerkende gezondheidsfondsen (SGF) al jaren in om het aantal dierproeven terug te dringen. De richtlijnen van de overheid en van de gezondheidsfondsen eisen dat onderzoekers hun best doen om overal waar dat kan en mag alternatieven te vinden voor dierproeven. Alleen als er geen alternatief is voor nuttig en noodzakelijk onderzoek verleent de overheid een vergunning voor dierproeven. Aan die dierproeven stelt de overheid dan strenge eisen die gericht zijn op zo min mogelijk proefdieren en zo min mogelijk leed voor proefdieren.

  Ondertussen zet SGF samen met haar leden in op de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven, door gebruik te maken van menselijke materialen of modellen. Dat is ook in het belang van de patiënt. Hier is meer te lezen over innovatievere meetmethoden. Ook is de SGF aangesloten bij het landelijke netwerk TPI, Transitie Proefdiervrije Innovatie, om samen met de overheid proefdiervrije meetmethoden zo snel mogelijk te ontwikkelen voor zoveel mogelijk sectoren.

Over ReumaNederland

De meest gestelde vragen aan ReumaNederland hebben wij voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet tussen? Wij helpen je graag verder, neem je hiervoor contact met ons op.

 • Kan ik lid worden van ReumaNederland?

  ReumaNederland heeft geen individuele leden. Je kunt dus geen lid worden, wel donateur, collectant en ervaringsdeskundige. Kijk hier hoe je kunt helpen met geld, tijd of ervaring. Als je zelf reuma hebt, kun je lid worden van een reumapatiëntenvereniging bij jou in de buurt.

 • Is ReumaNederland CBF-erkend en wat houdt dat in?

  Jazeker, ReumaNederland draagt sinds 1997 het CBF-Keur: het keurmerk voor verantwoorde werving en besteding van fondsen. Sinds 2016 is dit keurmerk gewijzigd in een erkenningsregeling. Vanaf dat moment is ReumaNederland erkend als goed doel door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), de organisatie die toeziet op verantwoorde werving en besteding van fondsen. Hieraan zien donateurs dat het geld dat zij aan ReumaNederland doneren goed besteed is. Zo mogen we niet meer dan 25% van onze inkomsten besteden aan fondsenwerving. ReumaNederland zit ruim onder die norm met 16,9% (jaarverslag 2019).

 • Hoe kan ik geld overmaken naar ReumaNederland?

  Je kunt ReumaNederland steunen door geld over te maken naar: NL64ABNA 0433 533 633, t.n.v. St. ReumaNederland, Amsterdam via een eenmalige gift via iDEAL of een machtiging. Daarmee steun je de strijd tegen reuma. Met vaste inkomsten kan ReumaNederland reumaonderzoek goed plannen, nu én in de toekomst.

  Giften op ons oude rekeningnummer (NL86RABO 0123 0400 00, t.n.v. St. ReumaNederland, Amsterdam) worden gewoon door de bank verwerkt.

 • Hoe komt ReumaNederland aan mijn adres voor de post die ik krijg?

  ReumaNederland registreert je contactgegevens als je je via onze website hebt aangemeld als donateur, vrijwilliger of ontvanger van de e-mailnieuwsbrief. Je kunt je gegevens altijd wijzigen of laten weten minder of niet meer benaderd te willen worden. Kijk daarvoor bij de informatie voor donateurs of vrijwilligers.

 • ReumaNederland is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wat is dat?

  De Belastingdienst heeft ReumaNederland aangewezen en geregistreerd als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat donateurs gebruik kunnen maken van belastingvoordeel; een deel van de gift kan men via de belasting terugkrijgen. De hoogte van het aftrekbare bedrag is afhankelijk van het inkomen. ReumaNederland hoeft bij betalingen aan onderzoek en andere activiteiten geen belasting af te dragen.

 • Hoe kan ik een klacht of opmerking over ReumaNederland indienen?

  Meer informatie over het doorgeven van je klacht of opmerking over ReumaNederland vind je hier.

 • Wat verdient de directeur van ReumaNederland?

  Wij krijgen soms vragen over het salaris van onze algemeen directeur. Dat begrijpen wij en daar zijn wij ook open in. Sinds 1 januari 2020 is Jan-Willem Förch de bestuurder/algemeen directeur van ReumaNederland. Jan-Willem Förch ontvangt voor zijn werk een bruto jaarsalaris van € 147.000 (dat is inclusief 8% vakantiegeld). Hij heeft geen bonus- of (auto)leaseregeling.

  De bestuurder/algemeen directeur draagt de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse leiding van onze organisatie. Hij legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht. Het salaris van de bestuurder wordt vastgesteld door onze Raad van Toezicht. Het voldoet aan alle regels van de overheid en de branche. Dit zijn de CBF-Erkenning, de Balkenende-norm/WNT-norm en de norm van de brancheorganisatie, Goede Doelen Nederland. Deze normen houden rekening met de zwaarte van de functie en de complexiteit en omvang van de organisatie. Het brutosalaris van Jan-Willem valt ruim binnen deze normen.

  ReumaNederland is een belangrijke en ambitieuze maatschappelijke organisatie. Meer dan 2 miljoen mensen ervaren dagelijks de rem van reuma op hun leven. En het is onze ambitie om die rem te laten verdwijnen. Daar werken wij aan met ongeveer 50 betaalde medewerkers, ruim 127.000 donateurs, ruim 40.000 vrijwilligers voor de collecte, 200 ervaringsdeskundigen, jaarlijks bijna 15 miljoen euro aan inkomen en een zeer brede en nauwe kring van cruciale relaties zoals behandelaars; onderzoekers in binnen- en buitenland, overheden; zorgverzekeraars en andere partijen in het reumaveld.

  De bestuurder/algemeen directeur is eindverantwoordelijk voor alles wat er vanuit de organisatie gebeurt, inclusief de correcte en zorgvuldige besteding van onze inkomsten. In 2019 (meest recente jaarverslag) werd van iedere euro 82 cent besteed aan het realiseren van onze doelen en ambities. 18 cent werden besteed aan kosten om dat mogelijk te maken, zoals fondsenwerving, financiële zaken en de bedrijfsvoering.

Over collecteren

 • Hoeveel tijd kost collecteren?

  Afhankelijk van de wijkgrootte (het aantal collecteadressen) ben je 1 tot 3 uur bezig met collecteren in de collecteweek. Dit wordt altijd vooraf met jou afgestemd.

 • Wanneer vindt het collecteren plaats?

  De collecte van ReumaNederland vindt elk jaar plaats. De eerstvolgende collecteweek is van 16 tot en met 25 maart 2025.

 • Wat moet ik kunnen om te collecteren?

  Jouw enthousiasme is belangrijk: hoe gemotiveerder je bent, hoe positiever de reacties. En bij voorkeur kun je zelf de collectebus ophalen en terugbrengen bij het wijkhoofd.

 • Komt iemand mij persoonlijk uitleg geven?

  Het wijkhoofd overhandigt jou persoonlijk de collectebus. Op dat moment is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen. Lees ook onze belangrijkste tips voor het collecteren.

 • Ik wil graag samenwerken met een vriend(in). Kan dat?

  Natuurlijk, veel gezelliger! Ieder collecteert bijvoorbeeld aan één kant van de straat. Er wordt ook wel in groepen gecollecteerd. Neem voor meer informatie contact op met de collecteorganisatie van ReumaNederland in Amsterdam. Bel 020 589 64 80 of stuur een e-mail naar [email protected].

Over de collecteorganisatie

 • Hoeveel tijd kost de collecteorganisatie mij?

  Hoeveel tijd een collecteorganisator of wijkhoofd bezig is met de collecteorganisatie, is afhankelijk van de grootte van het collectecomité. Neem contact op met de collecteorganisatie voor meer informatie.

  Telefoon: 020 589 64 80
  E-mail: [email protected]

 • Wat moet ik kunnen als collecteorganisator of wijkhoofd?

  Je kunt goed met mensen omgaan en bent goed in organiseren.

 • Komt iemand mij persoonlijk uitleg geven?

  De andere comitéleden en de regiocoördinator leggen jou de werkzaamheden uit.

 • Word ik als collecteorganisator of wijkhoofd ook begeleid?

  Uiteraard word je als vrijwilliger ingewerkt en begeleid bij de werkzaamheden door de andere comitéleden en de regiocoördinator.

 • Ik wil graag samenwerken met een vriend(in). Kan dat?

  Ja, dat kan zeker. Neem contact op met de collecteorganisatie. Bel 020 589 64 80 of stuur een e-mail naar [email protected]